Στο κέντρο της περιοχής της Γιαλιάς και δίπλα από τα ερείπια της Μινωϊκής πόλης Λαμων, λίγοι ψαράδες έκτισαν έναν μικρό οικισμό. Τον ονόμασαν Πλακιά, γιατί αποτελεί συνέχεια μιας υποθαλάσσιας πλάκας, και βρίσκεται στη μέση της νότιας ακτής της Κρήτης.
Στις πλαγιές των βουνών, με θέα στην αστραφτερή θάλασσα, τα χωριά ΡΟΔΑΚΙΝΟ – ΣΕΛΛΙΑ – ΜΥΡΘΙΟΣ – ΜΑΡΙΟΥ – ΑΣΩΜΑΤΟΣ – ΛΕΥΚΟΓΕΙΑ – ΓΙΑΝΝΙΟΥ – ΔΡΥΜΙΣΚΟΣ – ΚΕΡΑΜΕ – ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΧΤΟΥΡΙΑ έχουν κέντρο αναφοράς τον ονομαστό τουριστικό οικισμό του ΠΛΑΚΙΑ.
Μέσα στο γεωφυσικό σύνολο της ΓΙΑΛΙΑΣ, μερικές τοποθεσίες έχουν ιδιαίτερη φυσική ομορφιά:
Το φαράγγι του Πρέβελη, όπου ο Μεγάλος Ποταμός, μέσα σε δάσος από Φοινικόδεντρα, εκβάλλει σε υπέροχη αμμουδιά.
Το φαράγγι Κουρταλιώτης , με πανέμορφους καταρράκτες, από νερό που βγαίνει από τα έγκατα της γής, χειμώνα – καλοκαίρι.
Το φαράγγι του Κοτσυφού, πέρασμα για τα παραδοσιακά χωριά του Αγ. Βασιλείου.
Υπέροχες παραλίες, με κρυστάλλινα νερά, άλλες έρημες κι άλλες με κόσμο, διαδέχονται η μια την άλλη, ανάμεσα σε απότομα βουνά που βουλιάζουν στη θάλασσα: ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ – ΤΡΙΟΠΕΤΡΑ – ΛΙΓΚΡΕΣ – ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ – ΚΕΡΑΜΙΑΝΟ ΑΜΜΟΥΔΙ – ΛΙΜΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ – ΣΧΟΙΝΑΡΙΑ – ΑΜΜΟΥΔΙ – ΔΑΜΝΟΝΙ – ΠΛΑΚΙΑΣ – ΣΟΥΔΑ – ΚΟΡΑΚΑΣ – ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ.
Τα νησιά Γαύδος και Γαυδοπούλα , με την ιδιαίτερη φύση τους, διασπούν τη συνέχεια της απέραντης θάλασσας. Στην αρχαία Ελλάδα τα νησιά αυτά ονομάζονταν Ωγυγια και ήταν το βασίλειο των γυναικών. Εκεί η θεά – βασίλισσα Καλυψώ κράτησε με την ομορφιά της τον Οδυσσέα, για επτά ολόκληρα χρόνια. Η περιοχή είναι διάσπαρτη με ερειπωμένα μνημεία και παλιές εκκλησίες, χαμένες στην υπέροχη φύση, ανάμεσα σε βουνά και φαράγγια. Προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στον επισκέπτη που νιώθει να βρίσκεται σ’ ένα τοπίο εντελώς διαφορετικό και ιδιαίτερα σημαδεμένο από μνήμες παλιών ασκητηρίων.